söndag 9 oktober 2011

Kalops i lergryta

Viktigt om att använda lergryta:

  • Fukta alltid grytan minst en kvart före användning
  • Lergrytan läggs alltid in i kall ugn! (den måste få bli varm långsamt annars spricker den)
Kalops

850 g nötkött (jag köpte rostbiff på bit)

salt

3 små gula lökar

3 morötter

kryddpepparkorn

2 lagerblad

3-4 dl vatten

Kikkomans soja

3 msk vetemjöl

grädde


Dela köttet i lämpliga, lite större, bitar och bryn dessa i en klick smör i en stekpanna.
Lägg kött, klyftad lök i lergrytan. Strö över salt. Tillsätt pepparkorn och lagerblad. Häll över vattnet och sojan. Lägg locket på grytan och ställ in den i ugnen. Lägg ugnen på 200 grader. Lämna grytan att stå i 1 timme.

Tillsätt de hackade morötterna. Låt grytan stå i ugnen ännu 1 timme.

Red av grytan, i en kastrull, med vetemjölet blandat i grädden.
Servera kalopsen med kokt potatis och sallad.

Smaklig måltid :)


Receptet har jag tagit (och anpassat) från
Läckert lagat i lergryta (Ica Bokförlag, 1981)

Recept på kyckling ur samma bok finns HÄR!

2 kommentarer:

  1. Kalops e så gott men de tycker tyvärr int min bättre hälft...sällan vi har olika åsikt om vilken mat som e god :)

    SvaraRadera
  2. Alltså, vad äter Tias egentligen?? Du måst nog börja lära honom nu vad som e gott :D

    SvaraRadera