- Fukta alltid grytan minst en kvart före användning
- Lergrytan läggs alltid in i kall ugn! (den måste få bli varm långsamt annars spricker den)
850 g nötkött (jag köpte rostbiff på bit)
salt
3 små gula lökar
3 morötter
kryddpepparkorn
2 lagerblad
3-4 dl vatten
Kikkomans soja
3 msk vetemjöl
grädde
Dela köttet i lämpliga, lite större, bitar och bryn dessa i en klick smör i en stekpanna. Lägg kött, klyftad lök i lergrytan. Strö över salt. Tillsätt pepparkorn och lagerblad. Häll över vattnet och sojan. Lägg locket på grytan och ställ in den i ugnen. Lägg ugnen på 200 grader. Lämna grytan att stå i 1 timme.
Tillsätt de hackade morötterna. Låt grytan stå i ugnen ännu 1 timme.
Red av grytan, i en kastrull, med vetemjölet blandat i grädden. Servera kalopsen med kokt potatis och sallad.
Smaklig måltid :)
Receptet har jag tagit (och anpassat) från Läckert lagat i lergryta (Ica Bokförlag, 1981)

Kalops e så gott men de tycker tyvärr int min bättre hälft...sällan vi har olika åsikt om vilken mat som e god :)
SvaraRaderaAlltså, vad äter Tias egentligen?? Du måst nog börja lära honom nu vad som e gott :D
SvaraRadera