lördag 1 oktober 2011

Ett varningsmeddelande

Visste ni att det kan bildas svartmögel i era tvättmaskiner?? Nä, inte jag heller. Det har det i alla fall gjort i vår tvättmaskin.

Så här ser det ut:


Hur märker man detta??

  1. Det bildas svart beläggning på maskinens plast-och gummidelar
  2. I tvättmedelsfacket blir det rester av tvätt-och sköljmedel där mögelsporerna trivs och bildas
  3. De nytvättade kläderna luktar unket och surt fast de fått torka ordentligt.
Orsaker till mögel i tvättmaskinen

  1. Hög kalkhalt i vattnet (som t ex vattnet i Åbo)
  2. Hög luftfuktighet
  3. Dagens "för snälla" tvättmedel och låga tvättemperaturer (30-40 grader)
  4. Tendens att tvättmaskinens lock används som avställningsyta i badrummet. Lämna luckan öppen mellan tvättar!
Hur sanerar man en angripen tvättmaskin??

Enligt Ljungby Fuktkontroll & Sanering (LFS) ska man

  • börja med att mekaniskt skrubba bort beläggningen med diskborste eller björntunga.
  • Välj ett program på 95 grader och kör detta på tom maskin
  • Låt maskinen svalna efter programmet och skrubba de angripna ytorna igen med borste och klorin-vattenblanding
  • Häll klorin (ca.0,5 dl) i varje tvättmedelsfack och kör ett 40 graders program (tom maskin)
  • Kör åter igen ett 95 graders program så att det inte blir några klorinrester kvar i maskinen.
  • Nu kan man använda maskinen som vanligt igen, men tvätta för säkerhetsskull "okänslig" tvätt (handdukar o dyl) första gången efter rengöringen, ifall det skulle finnas klorin kvar i maskinen.
Resultatet efter saneringen:


Vår maskin har tydligen varit angripen ett längre tag och möglet har bitit sig fast ordentligt. Om man märker mögelsporer tidigare räcker det säkert om man kör ett 95 graders program och sedan ett 40 graders program med klorin.

För att förhindra mögel att utvecklas i tvättmaskinen ska man alltid lämna locket öppet till maskinen så att den får torka mellan tvättarna.

Tvättmedelsfacket ska tas bort med jämna mellanrum och rengöras på rester från tvätt- och sköljmedel.

1-2 gånger i månaden kan man köra 95 graders programmet på tom maskin för att förstöra eventuella mögelsporer!

Se till så att badrummet vädras ordentligt efter duschar o dyl.

Hoppas mitt lilla inlägg hjälper till att rädda någon tvättmaskin och förhindrar att mina nära och kära slipper spendera en hel lördag på att sanera sina tvättmaskiner :)

TA HAND OM ERA TVÄTTMASKINER!

Ps,

Andra tips och idéer för hur man rengör sina vitvaror, köksapparater o dyl. mottages med öppna armar i detta hushåll :)

9 kommentarer:

  1. Herregud, tur att vi alltid har luckan öppen på vår tvättmaskin...Om ni har ett litet fönster i samma rum så kan det löna sej att ha det öppet en liten stund också varje dag :)

    SvaraRadera
  2. Vi har alltid luckan öppen mellan tvättar och dörren öppen till badrummet, men ändå slipper inte fukten bort :( Men nu har vi köpt en avfuktare ("Torrboll" från Clas Ohlson) så vi får se hur den fungerar :)

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Såg ju inte värst roligt ut alls det där...
    Reagerade lite på det där rådet att använda klorin till saneringen, eftersom klorin är mycket giftigt och alltså skadligt både för den egna hälsan och för naturen. Har hört tips om att både bikarbonat blandat med vatten och vit-vinäger skulle vara bra ersättare i dylika fall.
    I övrigt kan jag VARMT REKOMMENDERA t ex Martha-förbundets Ekostädningskurser, men det finns också bra info om städning och rengörning utan kemikalier på nätet. Bara att googla :) Bikarbonat, ättika, salt och citron fixar redan ganska mycket.

    SvaraRadera
  4. ...jo just det, ännu om det där med för snälla tvättmedel...

    Alltså inser ju nog att det säkert kan vara bra för maskinen att köra på med osnälla medel, MEN tycker att det är lite synd att den här firman kampanjerar på detta sätt just då det börjar komma ut fler lite snällare och mer nedbrytbara tvättmedel på marknaden.

    Vi använder tvättnötter och de funkar även på Eriks kakkablöjor. Rekommenderar varmt! Det lönar sig att tänka på att alla de kemikalier som man tvättar sina kläder med inte nödvändigtvis försvinner under sköljningen, utan blir kvar i käderna som man sedan går omkring med. (Dessutom försvinner de ju ingenstans, utan forslas ut i naturen...) Särskilt sköljmedel är illa, eftersom det ju används just under sköljningen och därför med ännu störra sannolikhet blir kvar i kläderna. Vi använder inte sköljmedel alls.

    Sen kan det säkert vara en bra idé att köra maskinen på 90 grader, men då kan man använda t ex ättika som rengörningsmedel.

    Hälsar ekojesus :)

    SvaraRadera
  5. Många bra tips :) Jåå, klorin är ju kanske inte det mest miljövänliga, men så som vår maskin såg ut så tror jag inte att något annat medel skulle ha hjälpt. På LFS stod det faktiskt att man kan använda citronsyra och askorbinsyra som man häller lika delar av i tvättmedelsfacket. Där står också att grovs salt eller såpa kan användas om maskinen inte är allt för angripen. Vi blev nog lite halvt i panik då vi märkte hur maskinen såg ut så vi tänkte att det är bäst med det starkaste på tipslistan, för säkerhetsskull :)

    SvaraRadera
  6. Jo, det kan jag nog tänka mej, mögel är väl kanske inte från den hälsosammaste ändan heller... Men så där för kommande bravader (och kanske främst för att förhindra dylikt) Hade väl nog hamnat i nånslags paniktillstånd själv också, om jag upptäckt nåt liknande hemma hos oss!
    KRAM

    SvaraRadera
  7. Jag har faktiskt funderat på tvättnötter, roligt att höra att de fungerar också på "tyngre" tvätt som blöjor och sånt :) Dessutom kan jag tänka mig att det är pulverresterna som gör att möglet trivs i maskinen :/

    SvaraRadera
  8. Kan tipsa om ett medel som skall rengöra tvättmaskin från kalklagringar och smuts(tvivlar dock att de fixar mögel i stora mängder). De heter dr. beckmann rengöring för tvättmaskin. Detta medel lär vara ganska snällt mot naturen har ja läst(om man jämför me klorin i alla fall). - är att de är ganska dyrt(ca5e flaskan). H:Jenny(ps nu har ja införskaffat klorin o skall fixa min maskin som säkert är lika eländig som er om man börjar skruva upp o kolla:P)

    SvaraRadera
  9. Hejsan. Hittade hit med google. Har en tvättmaskin som ser mycket lik ut som den på bilderna.

    Maskin är begagnad, 10 år gammal och hade stått oanvänd i ett tag. Möglet satt, precis som på dina bilder på gummiytorna. Det gick bra att skruva loss plasthöljet som satt överst mot gummipackningen så man slapp åt möglet.

    Det som egentligen tog bort allt mögel var mekanisk skrubbning. Klorin i vattenlösning och diskborde samt en grov svamp. Tog kanske en timme. Citronsyra och 90 graders tvätt gjorde inget för att få bort möglet. Inte heller klorin i 40 grader.

    Kvar lämnade dock lite gråa rester av möglet, allt försvann alltså inte. Men det duger tills vidare. Tack för att ni tog er tiden att skriva om saken, för två år sen.

    SvaraRadera